Lammkel för Musikhjälpenvinnare

Lammkel för Musikhjälpenvinnare

Idag var det dags för ett besök av vinnarna i vår årliga auktion till förmån för Musikhjälpen. Pengarna som samlades in i år gick till att stoppa spridningen av HIV, och vi är såklart superglada att kunna bidra på vårt egna vis. Vår auktion går helt enkelt ut på att...
Lantbrukssverige, vi måste prata

Lantbrukssverige, vi måste prata

Som bonde och matentreprenör har jag två drivkrafter som utmärker sig utöver alla andra: Djurvälfärd – är inte mina djur glada är inte jag glad. Jag vill att alla djur i hela världen ska vara glada. Den glädje, den stolthet och det brinnande engagemang jag som...
Råbiffen

Råbiffen

Råbiff är sedan några år tillbaka en av mina absoluta favoriträtter, sen jag insåg att rått kött format till en biff med lite tillbehör inte är äckligt, utan helt ljuvligt. Äntligen fick jag igår tid till att göra en råbiff på mitt alldeles egna lammkött. Det här blev...
Att äta djur

Att äta djur

Många frågar mig hur det känns att äta de djur som jag brytt mig så mycket om. Faktum är att det förmodligen är den fråga jag ägnar mest tid åt att fundera över. För mig är det vad hela innebörden av att vara bonde bottnar i. Man behöver inte läsa särskilt många av...
Uppror som hjälper eller stjälper

Uppror som hjälper eller stjälper

Idag går initiativet Landsbygdsupproret av stapeln på ett 20-tal orter i Sverige.  Rädda bönderna, rädda landsbygden, rädda de svenska jobben står det i evenemangstexten på Facebook. Hur då, undrar jag? Orden landsbygd och uppror för tankarna direkt till Frankrike där...
Tack för i fredags, Stockholm!

Tack för i fredags, Stockholm!

Att vara bonde är ibland jobbigt. Som idag när jag gick ut till lagården i ösregn en timme tidigare än vanligt på grund av den förbaskade sommartiden. Fredag var däremot inte en jobbig dag. Då fick jag återigen träffa alla underbara människor som köpt lammkött av oss...
Bonde söker lön

Bonde söker lön

Att människor inte utnyttjats genom dåliga löner eller usla arbetsvillkor är oftast en hög prioritet när vi väljer mellan lite billigare kaffe eller Fairtrade-märkt sådant. Rättvisemärkt är en grundnivå. Men hur är det med mat som kommer ifrån Sverige? Ja, hur är det...
Vad gör man med slaksidan?

Vad gör man med slaksidan?

Jo, man binder upp den. Men först ska vi klara ut vad den älskade styckningsdetaljen egentligen heter. Kärt barn har många namn. De flesta känner nog delar av denna köttbit bäst som flanksteken. Då är det nötkött man pratar om. På lamm som är betydligt mindre blir den...
Lammkött till Stockholm innan påsk

Lammkött till Stockholm innan påsk

Det är dags för årets första leverans till Stockholm! Påsk är en lammsäsong för många och självklart ordnar vi då en leverans till vår huvudstad – även om hösten är den stora säsongen för lammkött. Köttet vi säljer nu är fryst från höstens sista slakt, av många...
Fryst kött – varför då?

Fryst kött – varför då?

Följ säsongerna Från januari till augusti säljer vi på Jannelunds Gård endast fryst kött. Anledningen till det är rätt så enkel – våra lamm föds under våren för att sedan bli slaktfärdiga under hösten och vintern. Vi följer fårets naturliga årsrytm, och därför är det...