Tackpension

Varför tackpension?

Vår ambition är att ge djuren ett lugnt och stressfritt liv med goda möjligheter att utföra sina naturliga beteenden som att beta, böka och ta hand om sina ungar. Vi betraktar våra djur som de individer de faktiskt är, inte en produkt. Fåren, korna, grisarna och hönsen bidrar till sitt eget, gårdens och planetens välmående. För att kunna göra det är det en självklarhet att de själva har ett värde, och bara glada djur som trivs kan bidra till vårt och gårdens välmående. Deras jobb är att knyta kretslopp, bidra till pollinering, biologisk mångfald och ett varierat landskap. Grisarna får böka i jorden, hönorna sprätta fritt, fåren och korna får beta gräsmarker där annan odling inte är möjlig. Vi vill ge större välfärd till våra djur och utmana rådande form av storskalig industriell djurhållning där djurens enda värde ligger i deras kött, mjölk, ägg eller päls. Lantbruksdjuren är värda så mycket mer.

Med tackpensionen vänder vi oss inte emot att hålla djur och äta kött. Vår och gårdens filosofi är tätt sammankopplad med en radikalt minskad köttkonsumtion och en förändrad syn på lantbruksdjurens syfte. Vi tycker att kött kan ätas i små mängder, under förutsättning att respekten och vördnaden finns där.

Men när det kommer till djurvälfärd i ett större perspektiv är vi inte helt nöjda. Här har vi kommit en bit på vägen, men vi vill göra mer för att poängtera djurens egenvärde och bidra till en förändrad syn på hur lantbruksdjurens liv kan se ut. Vi får nära relationer till många av våra sociala tackor och ser vilken glädje de sprider till alla som får chansen att träffa dem. Tackorna lammar normalt varje år, tills de är gamla och inte skulle orka ett år till. Då slaktas de och vi förädlar köttet hantverksmässigt till korv och lufttorkade charkuterier. Men tänk om de kunde få några år till utan att lamma, och få  mer tid att njuta av fårlivet bara för sin egen skull? Och tänk om vår tackpension även skulle kunna sprida ytterligare glädje och närvaro som bara ett välmående får kan ge, till fler människor?

tackpension
tackpension

Hur går det till?

Vi börjar med att ge pension till några av våra mest sociala tackor som uppskattar mänsklig interaktion. De får leva ett antal år utan att behöva lamma, så länge de mår bra och är vid god hälsa. När vi ändå märker att tiden börjar hinna ikapp och påverkar deras välmående, kommer tackorna att slaktas så att vi kan använda köttet. Detta görs på närliggande gårdsslakteri med minimal stress, på ett lugnt sätt och med oss närvarande.

Vad får tackan och vad får du?

Som tackpensionerare ger du ett års pension till en utvald tacka, och får tillgång till ett besök på gården med tack-mys. Som tackfadder betalar du årskostnaden för bland annat foder och skötsel.

Stora tackpensioneraren

2 500 kr per år

Max 2 faddrar per tacka.

Du väljer besöksdag utifrån ett antal förbestämda datum, besöket gäller för en familj (två vuxna + barn) eller två vuxna.

Guidad tur på gården erbjuds och ni får fri tillgång till att gosa så mycket med tackorna som de själva önskar.

Vi bjuder på lunch under dagen.

Du får en digital bild med beskrivning av tackan som du pensionerar.

Stödjare

250 kr

Som stödjare av tackpensionen bidrar du med en mindre summa för en god sak, och för att hjälpa oss att påverka synen på våra lantbruksdjur.

Vi vill att vår tackpension ska få ringar på vattnet och kommer att använda ert stöd till att påverka politik och opinion.

Du får en digital bild med beskrivning av tackan som du pensionerar. Kanske kan det passa som en gåva?

Tackor som står på tur till pension 2023

Bli den ”stora tackpensioneraren” eller ”stödjaren” i vår webbutik!

floria-tackpension

Floria – 15064

Lugn, snäll och kelig när hon vill. Har lammat i sex år och alltid varit en fin mamma.

Faddrar:

Johann Stenfelt

 

violetta-tackpension

Fideli – 15130

Åtta år gammal och har varit fenomenal på att ta hand om sina lamm genom åren. Inte särskilt social med människor, men kanske nu när hon erbjuds många möjligheter?

Faddrar:

Ann-Sofie Nordling

 

mimi-tackpension

Mimi – 16040

Anonym i flocken men tar gärna emot kel då och då. Har gett oss flera fina tacklamm som lever i flocken.

Faddrar:

 

katten-tackpension

Katten – 19209

Har fått sitt namn efter sitt läte. Sällskaplig men håller sig gärna på sin kant. Har själv inte fått lamm men tack vare sin värme och personlighet har hon fått stanna i flocken.

Faddrar:

Vera Maria Olsson

Margareta Carlsson

 

carmen-tackpension

Carmen – 17058

Carmen vet vad hon vill ha, och är inte rädd att ta det. Hon vill ha kel, non-stop.

Faddrar:

Staffan & Gunilla Lundberg

 

amiga-tackpension

Amiga – 16051

Född 2016 och blev flasklamm. En av våra finaste, snällaste och duktigaste tackor som de senaste tre åren fött upp fyra lamm årligen.

Faddrar:

 

Njut av naturlig mat

gårdsbutik
webbutik
pop up restaurang