Tackpension

Varför tackpension?

Här på Jannelunds Gård står djurens välmående alltid överst. Vår ambition är att ge djuren ett lugnt och stressfritt  liv med goda möjligheter att utföra sina starkt motiverade naturliga beteenden som att beta, böka och ta hand om sina ungar. Vi betraktar våra djur som de individer de faktiskt är, inte en produkt. . Fåren, korna, grisarna och hönsen bidrar till sitt eget, gårdens och planetens välmående. För att kunna göra det är det en självklarhet att de själva har ett värde, och bara glada djur som trivs kan bidra till vårt och gårdens välmående. Deras jobb är att knyta kretslopp, bidra till pollinering, biologisk mångfald och varierande miljöer. Grisarna får böka i jorden, hönorna sprätta fritt, fåren och korna får beta gräsmarker där annan odling inte är möjlig.

Men när det kommer till djurvälfärd i ett större och vidare perspektiv är vi inte helt nöjda. Här har vi kommit en bit på vägen , men vi vill göra mer för att ytterligare poängtera djurens egenvärde och bidra till en förändrad syn på hur lantbruksdjurens liv kan se ut. Vi får nära relationer till många av våra sociala tackor och ser hur de uppskattar social kontakt med människor, och vilken glädje det sprider till alla som får chansen att träffa dem. Tackorna lammar normalt varje år, tills de är gamla och inte skulle orka ett år till. Då slaktas de och vi förädlar köttet hantverksmässigt med största respekt och vördnad vid korvtillverkning och till lufttorkade charkuterier. Men tänk om de kunde få några år till utan att lamma, och få  mer tid att njuta av fårlivet bara för sin egen skull? Och tänk om vår tackpension även skulle kunna sprida ytterligare glädje och närvaro som bara ett välmående får kan ge, till fler människor?

tackpension
tackpension

Hur går det till?

Vi börjar med att ge pension till några av våra mest sociala tackor som uppskattar mänsklig interaktion och är tydliga med att det här är ett test som vi gör tillsammans. Dels för att ge större välfärd till våra djur, men också för att utmana rådande form av storskalig industriell djurhållning där djurens enda värde ligger i deras kött, mjölk, ägg eller päls. Lantbruksdjuren är värda så mycket mer.

Tackorna kommer att få leva ett antal år utan att behöva lamma, så länge de mår bra och är vid god hälsa. När vi ändå märker att tiden börjar hinna ikapp och kan börja påverka deras välmående, kommer tackorna att slaktas så att vi kan använda köttet.

Detta görs på närliggande gårdsslakteri med minimal stress, på ett lugnt sätt och med oss närvarande. Med tackpensionen vänder vi oss inte emot vårt sätt att leva med djuren och nyttja det de kan ge oss. Respekten och vördnaden för djuren när de lever på gården följer med vid slakt och vid det mathantverk som följer efteråt genom styckning och charktillverkning. Vi bär ansvar för djuren både under och efter deras liv, och i skeendet däremellan. Den här filosofin är däremot tätt sammankopplad med en radikalt minskad köttkonsumtion och en förändrad syn på lantbruksdjurens syfte. Vi tycker att kött kan ätas i små mängder, under förutsättning att respekten och vördnaden finns där.

Vad får tackan och vad får du?

Som tackpenisonerare ger du ett års pension till en utvald tacka, och får tillgång till ett besök på gården med en dags  tackkel. Som tackfadder betalar du årskostnaden för bland annat foder och skötsel.

Stora tackpensioneraren

2 500 kr per år

Max 2 faddrar per tacka.

Du väljer besöksdag utifrån ett antal förbestämda datum, besöket gäller för en familj (två vuxna + barn).

Vi bjuder på lunch under dagen.

Guidad tur på hela gården erbjuds och ni får fri tillgång till att gosa så mycket med tackorna som de själva önskar.

Du får ett värdebevis för ditt bidrag, med bild och beskrivning av tackan som du pensionerar.

Stödjare

500 kr

Som stödjare av tackpensionen bidrar du med en mindre summa för en god sak, och för att hjälpa oss att påverka synen på våra lantbruksdjur.

Vi vill att vår tackpension ska få ringar på vattnet och kommer att använda ert stöd till att påverka politik och opinion.

Du får ett värdebevis för ditt bidrag, kanske kan det passa som en gåva?

Tackor som står på tur till pension

Bli den ”stora tackpensioneraren” eller ”stödjaren” i vår webbutik!

floria-tackpension

Flora – 15064

Lugn, snäll och kel när hon vill. Har lammat i sex år och skött sig exemplariskt varje gång.

violetta-tackpension

Violetta – 14134

Sju år gammal och förtjänar pension. Violetta har alltid varit social och snäll och får nu sina sista år bara njuta av livet.

mimi-tackpension

Mimi – 16040

Anonym i flocken men tar gärna emot kel då och då. Har gett oss flera fina tacklamm som lever i flocken.

katten-tackpension

Katten – 19209

Har fått sitt namn efter sitt läte. Sällskaplig men håller sig gärna på sin kant. Har själv inte fått lamm men tack vare sin värme och personlighet har hon fått stanna i flocken.

carmen-tackpension

Carmen – 17058

Carmen vet vad hon vill ha, och är inte rädd att ta det. Hon vill ha kel, non-stop.

amiga-tackpension

Amiga – 16051

Född 2016 och blev flasklamm. En av våra finaste, snällaste och duktigaste tackor som de senaste tre åren fött upp fyra lamm årligen.

Njut av naturlig mat

gårdsbutik
webbutik
pop up restaurang