Kossorna

Kor och får i samspel

På Jannelund finns ett gäng kor. Några av rasen Angus korsade med Dexter, men även ett par fjällkor. Att växelbeta med får och kor gör att man kan utnyttja gräset på betena maximalt. Det sparar på diesel från traktorkörning och hjälper även till att hålla nere trycket från parasiter som kan vara elaka mot lammen. Bra för landskapet, djuren, klimatet och oss.

Precis som med fåren ser vi kossornas huvudsakliga uppgift som att bidra till viktiga ekosystemtjänster genom sitt betande och vårdande av landskapet. Att de vill beta det som fåren inte vill äta är också ett stort plus, och den största anledningen till att vi skaffade kor.

På sikt övergår vi mer och mer till fjällkor, eftersom de är helt fantastiska helt enkelt. Gunnela och Astrid bygger just nu upp den besättningen.

Då och då säljer vi nötkött, det är då alltid från djur som är minst 36 månader gamla. Vi kör dem själv till gårdsslakteriet vi samarbetar med, där allt går lugnt till. Köttet hängmöras sedan på gården i 10 dagar innan vi styckar.

Tack för frukosten!

Njut av naturlig mat

gårdsbutik
webbutik
pop up restaurang