Grisarna

Linderödsgrisar

Sedan sommaren 2016 finns linderödsgrisar på gården. De bökar fritt på stor yta och har tillgång till mark utomhus året om. Grisar är en ny bekantskap för oss och vi älskade dem från första stund. Hur de direkt kastade sig ut och började beta gräs och körde trynena rakt ner i marken. Det borde verkligen alla grisar få göra. När man klappar dem på magen ramlar de omkull som ett gäng fainting goats och visar själva definitionen på nöjdhet.

Likheterna mellan gris och människa har många diktat om. T.ex Kierkegaard

”Jag beter mig precis som Lüneburgsvinen. Att tänka är för mig en passion. Jag duger ypperligt till att böka fram tryffel åt andra, själv har jag ingen glädje av den. Jag fångar problemen på näsan, men det enda jag förmår är att kasta dem bakåt över huvudet”

Tanken med grisarna är att de ska fungera som traditionella hushållsgrisar. På en gård blir det ofrånkomligen en del rester av saker, små mängder spannmål, ensilage, grönsaker, surdegsbröd  – ja allt möjligt. I vanliga fall blir det avfall, men nu kan grisarna få det som foder och njuta av det. Det blir givetvis en del griskött som följd av detta, och det kommer mest att användas i vårt charkuteri – men kommer även att kunna köpas i butiken eller vid leverans till Stockholm. Håll utkik i webbutiken. Ett litet antal grisar har definitivt en plats att fylla på en hållbar gård. Den funktionen har tyvärr glömts bort i de stora grisfabrikerna.

Våra två suggor grisar en gång om året. Djuren som slaktas blir ungefär ett år gamla, och går med sin mamma i 3-4 månader.