För några dagar sedan dök de upp på Jannelunds Gårds nyslagna fält. Stora rosa marshmallows?! Nja, vanliga ensilagebalar men med en lite annan färg än vanligt. Den fina rosa färgen är till för att uppmärksamma bröstcancer. Det är Lantmännen tillsammans med plasttillverkarna Trama och Trioplast som har startat initiativet i Sverige. Men idén, den föddes i Nya Zeeland där många kvinnor arbetar inom lantbruk. Av intäkterna från försäljningen av den rosa plasten går 175 kronor per såld rosa rulle till BRO (Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation).

Vi på Jannelunds Gård hakade givetvis på denna strålande idé, när Anders Lennartsson som pressar våra balar berättade om den rosa plasten. Balarna står ju liksom ändå där på gärdena och kan då lika gärna få sprida ett bra budskap – samtidigt som de genererar pengar till cancerforskningen. Så mycket win/win det kan bli.

Initiativet hamnade även på Expressen tillsammans med en intervju med mig. Kul, tycker jag! Särskilt kul att kunna bidra till en god sak. Dessutom ett väldigt bra sätt att spegla allt det som är bra på landsbygden och förknippa Sveriges lantbruk med positiva engagemang. På sikt får sådan här uppmärksamhet människor att i större utsträckning intressera sig för lantbruket och landsbygden – en mycket effektiv bieffekt.