För några veckor sedan fick jag en fråga på Twitter från Nerikes Allehandas nyhetschef Ida Johansson: du, kan vi komma ut och titta på de nyfödda lammen?

Självklart sa jag, trots att vi då var uppe i den mest intensiva lamningen på gården. Nästa fråga var däremot lite mer oväntad: kan vi livesända en lamning som webb-tv? Hm, ja, får har en förmåga att inte lamma på beställning, men jag gillar utmaningar, så vi körde – det blev livesändning.

Som en del av er vet blev det en succé! Det dröjde några timmar, men till slut lammade tackan Sarah och resultatet blev fyra fina lamm. Fyrlingarna gjorde succé på na.se och det blev även lammdöpning där alla läsare fick lämna namnförslag. Vinnare blev till slut namnen: Tripp, Trapp, Trull och Lilla Tusselull.

Nu har det alltså gått några veckor och tv-lammen syns här på bild ovan. De växer i lagom (lite sakta) takt och väntar just nu på att få komma ut på bete. Eftersom de är fyrlingar och fortfarande rätt små har de inte riktigt varit redo ännu – men till helgen är det dags!

Från början var jag lite skeptisk till allt detta med tv-sändning. Vi värderar djurens välmående högst alltid, och det innefattar även en viss integritet – tycker vi. Nu kan man ju inte fråga ett får om det vill vara med i TV, utan det blev upp till oss på gården att göra den bedömningen. När NA kom på plats såg jag fort att det hela gick lugnt och bra till. Fåren var lite förundrade över kamerastativet i början men sedan var det back to business. Att inte störa fåren och stänga av kameran om något skulle hända där något djur inte mår bra var däremot en förutsättning. Nu gick allt bra och jag är mest glad över att ha kunnat visa många hur en lamning går till – det är trots allt inte många som får chans att se det med egna ögon idag.

Tack NA för ett bra och informativt reportage, och tack till alla som engagerat sig!