Musikhjälpen samlar i år in pengar för att stoppa spridningen av HIV. Jag har sedan starten älskat Musikhjälpen och imponerats av hur programmet lyckas engagera så många människor för en god sak. Det har blivit en fantastisk jultradition. För tre år sedan funderade jag på hur jag som lammbonde kan göra en insats. Efter några glas vin med en god vän i Malmö dök genidraget upp; självklart ska jag auktionera ut en heldag på gården med lammkel!

Lammkel på KRAV-märkt lammgård

Ett utdrag ur auktionstexten: En heldag på den KRAV-märkta lammgården Jannelunds Gård, utanför Örebro. Här får man obegränsat klappa, gosa med och flaskmata nyfödda lamm under en dag i april. Kanske får man även se nya lamm födas. Du/ni får döpa ett lamm och gärna hälsa på fler gånger i framtiden, lite som ett fadderlamm. Jag, Adam – ung ekobonde, är med hela dagen och visar runt på gården.

Att klappa lamm är ju något jag själv tycker är helt normalt, trots att jag varje vår blir chockad över hur söta lamm är. Jag blir lätt sittandes i timtal hos gårdens 250 lamm i vårsolen. Då är jag ändå bonde och får uppleva samma sak varje år. Så här skrev Martina Thun från Morgonpasset i P3 som deltog vid förra årets lammdag:

”En av förra årets allra bästa upplevelser! Att få sitta i hö omgiven av får och lamm som inte vill annat än att gosa – det är magiskt!”

Win/Win/Win

För det första är det väldigt kul att jag kan hjälpa till att dra in pengar till en god sak – dessutom genom att sälja något jag själv har tillgång till i överflöd på våren, alltså lammkel. Auktionsvinnarna får i sin tur en upplevelse i världsklass. För någon som kanske inte ens sett ett lamm i verkligheten blir det en lätt exotisk upplevelse. Att klappa ett lamm tills det somnar i ens famn, eller flaskmata ett annat som tycker att man är mest värd i världen, väcker några av de enklaste men vackraste känslorna hos människan. Så är det.

Jag tycker dessutom att det bara är roligt att få visa upp gården, och kanske lära någon något om var maten kommer ifrån – och om varför KRAV-märkt mat är värd några kronor mer.

SÅ, in och lägg ett bud och se till att vinna! Här hittar du auktionen: Heldag med lammkel på KRAV-märkt lammgård