För de flesta är idag förmodligen som vilken trist och grå novemberdag som helst. Men för fåren på Jannelunds gård är det en speciell dag. Ett nytt fårår börjar.

Fårets nyår

Idag har vi släppt våra fyra baggar som tillsammans får dela på 77 tackor. En grupp med 26 tackor tjuvstartade för några veckor sedan och kommer att lamma i slutet av februari, men de som idag fått träffa baggen beräknas lamma i början av april. Baggsläppet på hösten är alltid en väldigt härlig tid. Något avslutas och något nytt påbörjas. De sista av årets lamm slaktas och nästa års lamm blir till. Hösten är fårens naturliga tid att bli dräktiga och det syns väldigt tydligt på både baggarna och tackorna. Baggarna blir bråkiga och börjar slåss med varandra, tackorna blir busiga och lekfulla.

Den smarta naturen

Naturen är ju faktiskt ganska så finurlig. Fårens naturliga brunst sätter fart på hösten av en självklar anledning – fem månader senare när det är dags att lamma är det varmt och vår ute. Lammen får den bästa möjliga starten med fint väder medan tackorna kan beta mängder med gott och näringsrikt gräs som håller igång mjölkproduktionen. För oss på Jannelunds gård är det viktigt att följa naturens och djurens egna rytm. När djuren får följa sina naturliga instinkter och livscykler blir de oftast glada – och det gör även oss glada.

Påsklammet då?

Att får naturligt lammar på våren för med sig en sak som förmodligen inte alla tänker på. Ett lamm som föds på våren blir inte stort nog att äta förrän på hösten. Varifrån kommer då påsklammet som så många efterfrågar på våren? Ja, ibland kan det komma från frysen sedan hösten innan, ibland från lamm som inte blivit stora nog under föregående år. Men ofta kommer det från så kallade vårlamm – lamm som föds under vintern och blir färdiga att äta lagom till påsk. Det betyder att de aldrig får komma ut på bete och måste växa otroligt snabbt. Oftast äter de en stor andel kraftfoder.

Kött ska alltid ha en god eftersmak

Alla får såklart välja själv hur de vill föda upp lamm, och alla får välja vilken typ av lammkött man vill köpa. Men alla bör ha klart för sig att hösten är den naturliga säsongen för lammkött och även den tid då köttet smakar som godast. Eftersmaken blir dessutom bättre med vetskapen om att lammen fått leva ett glatt, stressfritt liv ute på gröna vidder.

Adam Arnesson