Nu händer det grejer på gården. Vi har länge planerat att bygga ett utrymme där vi kan frysa in kött som kan sparas till påsken och våren. För en vecka sedan satte bygget igång, men nu även med en gårdsbutik och en styckningslokal. Lika bra när vi ändå är igång och bygger!

Öppnare gård

Vi levererar i huvudsak lammkött i närområdet runt gården, Örebro och Stockholm, och det ska vi fortsätta med. Men med en gårdsbutik kan vi i större utsträckning få folk att besöka gården. Det gör det framförallt lättare att köpa kött – men att fler får komma ut och se hur djuren har det är också viktigt för oss. De flesta som köper lammkött av oss gör det för att det är KRAV-märkt, och för att de kan lita på oss som föder upp djuren. Vi vill därför ge alla möjligheten att se med egna ögon hur väl vi tar hand om djuren.

Landsbygden ska vara full av upplevelser

Jag tycker att det ingår i mitt yrke som bonde att få folk att bege sig ut på landsbygden, upptäcka det lantbruk som kan kännas så långt ifrån vardagen i städerna. Många vill skylla klyftan som finns mellan stad och land på dåligt engagemang från människor i allmänhet för att lära sig saker om matens ursprung, och det har en poäng. Men jag som bonde och landsbygdsbo bär ändå halva ansvaret. Landsbygden kan och ska vara lika full av upplevelser som våra storstäder.

Egen lammkorv

Gårdsbutiken hoppas jag ska vara klar och i drift till nästa sommar. Styckningslokalen kan ta lite extra tid, även om både jag och pappa är ivriga på att lära oss stycka själva, men kanske mest på att börja göra egen lammkorv.

Ett naturligt steg

Egen gårdsbutik, stycknings- och förädlingslokal är ett väldigt naturligt steg för oss. Så mycket som möjligt ska ske på eller i närheten av gården och efter det här bygget återstår egentligen bara själva slakten. Det finns även visioner om gårdscafé och restaurang, men det får bli en senare fråga. Gårdsbutiken är det första, viktiga steget för att skapa fler upplevelser på gården.