Fåren & lammen
Finullsfår
Det svenska finullsfåret är en utrotningshotad lantras.
Utmärkande för rasen är den mjuka glansiga, silkiga, finfibriga och finkrusiga ullen som förekommer i vitt, svart och brunt. Tackorna har mycket hög fruktsamhet, goda modersegenskaper och hög mjölkproduktion. Det mest fantastiska med finullsfåret är dess allsidighet. Eftersom rasen är en lantras har djuren fått behålla de egenskaper och instinkter som naturen menat att de ska ha.
Fåren får i regel många lamm, men har också de egenskaper som krävs för att ta hand om flera lamm. De är otroligt duktiga naturvårdare, samtidigt som de ger ett smakrikt, marmorerat kött med de egenskaper en kvalitetskräsen kock kräver. Fårens ull är den mest eftertraktade i Sverige på grund av dess finfibrighet. Lammskinnen är de mjukaste som finns och passar därför utmärkt som babyskinn, men de har även använts inom sjuk- och äldrevård för att motverka liggsår.
Ett välmående finullsfår ger maximalt utbyte, både till naturen och oss människor. Våra finullstackor lammar i början av april och får sedan föda upp sina lamm i nästan fyra månader innan de skiljs åt. Då är lammen stora nog att klara sig utan tackans mjölk, och bagglammen börjar bli könsmogna. Lammen får sedan fortsätta att äta gräs och växa i egen takt tills det blir dags för slakt. De yngsta blir fem-sex månader gamla och slaktas under hösten, vissa växer långsammare och slaktas under våren som följer. Vintern tillbringar de i luftiga stallar med gott om halm och fri tillgång på fint ensilage.
Små lamm vilar gärna på sin mammas rygg.
Tackpension
När det kommer till djurvälfärd i ett större och vidare perspektiv är vi inte helt nöjda. Vi vill göra mer för att ytterligare poängtera djurens egenvärde och bidra till en förändrad syn på hur lantbruksdjurens liv kan se ut.
Vi är glada att vi valde finullsfåret
Det är mycket trevliga och sällskapliga djur som verkligen ger oss mycket tillbaka. För närvarande har vi 90 tackor och 5 baggar. Vi kanske inte känner igen alla individer, men många är personligheter som är väldigt trevliga att umgås med.
Till sättet är våra får nyfikna, de flesta är tama och klappvänliga, men något reserverade. För att bli kompis behöver man helst sitta hos fåren i en halvtimme. När väl det är avklarat blir man krafsad på av en klöv om man skulle råka stanna av i klappandet i mer än två sekunder. Många av våra tackor har ett personligt namn och blir på många sätt en del av våra liv.