Obs: lammet på bilden har inget med texten att göra.

I fredags var det Black Friday, och oavsett om man är en köttälskande kapitalist eller en vegansk vänsterextremist, det finns bara de två alternativen, så står konsumtion i fokus.

Konsumtion, handel och kapitalism definierar samhället i dag och har gjort det under en tid, det är i mångt och mycket vad som har byggt upp välståndet i vår del av världen. Andra sidan av myntet är den ohållbara konsumtion som utsätter vår planet för stora förändringar. En av de största artutrotningarna, klimatförändringar, hård press på ekosystem, ja allt det där känner vi till. Lika väl känner vi till hur vår konsumtion och våra vardagliga val äger makten att skapa förändring. Det är också vad de flesta politiker förlitar sig på, att välinformerade konsumtionsval automatiskt ska leda till en mer hållbar värld. En vanligt återkommande skiljelinje är den mellan individens förändring av sina val och kravet på att någon form av reglering behövs för att åstadkomma förändring. Om planeten kunde tala skulle den förmodligen säga att det vore välkommet med en snabbare förändring. Trots all tillgänglig information och alla möjligheter att göra bra val, är det väldigt få som använder sin makt.

Ta rökförbudet på restauranger som exempel, något som infördes för inte särskilt länge sedan men idag är fullständig norm och accepterat. Många människor tycker med rätt att stat och politik inte ska blanda sig in i individens fria val. Men kanske är vi mer benägna att acceptera politisk reglering och förbud i vissa sammanhang, som har att göra med hälsa, miljö och planetens överlevnad. Det känns faktiskt hoppingivande. Liknande resonemang kan föras om den höga köttkonsumtionen, som bevisligen är ekologiskt ohållbar. En nysläppt avhandling vid Södertörns Högskola, A Beef with Meat, konstaterar att vissa konsumenter efterfrågar ett större politiskt ansvar, någon form av prisreglering, eller bara en föregångare i den offentliga verksamheten.

Låt oss inte glömma en sak. Black Friday handlar inte bara om dig som konsument och dina val. Det handlar också om försäljaren och dennes val. Du kan mycket väl välja att inte köpa kött från en plågad gris som pumpats full med antibiotika. Samma val har butiksägaren. Det står ju faktiskt Coop, Ica eller Axfood helt fritt att sluta sälja den typ av produkter som är ett hot mot människors, djurs och planetens hälsa, eller hur? Konsumentmakt handlar inte bara om valet mellan produkter, det kan också innebära att sätta en press på dem som upprätthåller den ohållbara konsumtionen. Tänk en butikskedja som bara sålde sådant som ägarna själva skulle vilja ge till sina barn, och som helt enkelt tog bort det allra sämsta alternativet. En butik där det inte ens är möjligt att stödja antibiotikaresistenta bakterier och djurplågeri. I Stockholm blommar butikskedjan Paradiset ut, som gör just detta, med ambitionen om att spridas till hela Sverige. Det är välkommet att fler får möjlighet att stödja den som rakryggat tar ställning och skapar förutsättningarna till hållbar konsumtion. Med det sagt, fortsatt trevlig grön advent!

Adam Arnesson

Publicerades i Skånska Dagbladet 2016-11-26