Den ekologiska maten blir billigare, och går emot den generella ökningen av matpriserna i Sverige. Frågan är vem som egentligen betalar den billiga maten.

 

Så, PRO:s matkasseundersökning (som jag vanligtvis tycker är ett hån mot hållbart producerad mat) visar i år något mycket intressant. Den ekologiska kassen blir billigare och prisgapet mellan den ekologiska och konventionella kassen minskar.

 

Det är väl bra att det blir billigare att göra en insats för miljö och djurhälsa? Nja – det skulle kunna vara bra om mat som betalats av dåligt djurskydd och miljöförstöring, hade motsvarande prislapp i mataffären.
Faktum är att bra mat är en investering för vår planet – ur ett hållbart perspektiv borde väl det synas på prislappen?

 

Å andra sidan: om ekologisk mat blir tillgänglig för fler ökar efterfrågan och således borde också priset till bonden bli högre på grund av brist. Kanske väljer handeln att flytta sina vinstmarginaler till andra typer av produkter för att öka försäljningen av ekologisk mat?

 

Oavsett är det tråkigt att attityden av att mat ska vara billig fortsätter att styra, och att detta nu även ska gälla ekologisk mat. Skapar det en hållbar relation mellan köparen av maten och den som odlat den? Lägger den grunden till ett lantbruk som är långsiktigt hållbart och på sikt skulle kunna klara sig utan subventioner och EU-ersättningar?
Nej.

 

Billigare mat betalas alltid av någon, och om det nu för tillfället är av handeln, så kommer det på längre sikt att drabba lantbrukaren.
Så vad ska man då göra som köpare av mat? Jo, köp direkt av bonden, det blir allt lättare även för den som bor mitt i stan. Flera exempel på livsmedelsbutiker som tänker annorlunda finns nu även, där kanske Paradiset lyser starkast.