Det här har egentligen inget med partipolitik att göra, knappt något med politik alls att göra. Det handlar om att stå upp för medmänsklighet i en tid då allt färre vågar göra det. Det handlar om att inte slå igen dörren i ansiktet på människor som kämpat sig igenom hela Europa för att nästan nå sin drömdestination. Det handlar om att ifrågasätta den sanning som nu blivit mer eller mindre sann, om att Sverige behöver ett andrum i att hjälpa människor på flykt.

Det här är en gårdsblogg, och här skriver jag mest om saker som har att göra med mat, ekologi och lantbruk att göra. Men i det här fallet är det enkelt. Det finns faktiskt bara en enda stark röst i Sveriges riksdag som nu står upp för de grundläggande värden som genomströmmar mig och den själ som ligger bakom den här gården. Det är Centerpartiet med deras migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson i spetsen. Den enda röst som fortsätter att stå upp för medmänsklighet och öppenhet, och samtidigt presenterar förslag på hur arbetsmarknaden och systemet för mottagande ska förändras för att vi ska klara av det här.

I förra veckan röstade riksdagen igenom regeringens förslag om obligatoriskt ID-krav för alla som ska åka in i Sverige. Idag blev det klart att Öresundstågen kommer att ställas in mellan Köpenhamn och Malmö, efter att SJ igår meddelade att direkttågen mellan Stockholm och Köpenhamn inte kommer att åka över bron längre. På Kastrup, där ID-kontrollerna ska utföras, byggs nu en mur mellan spåren som ska hindra människor, som med livet som insats, vill ta sig till den sida av perrongen som kan ge dem en chans till ett gott liv.

För mig som bott och studerat i Öresundsregionen är det som händer ogripbart. Öresund är kärlek och öppenhet. Öresund är en mångkulturell tillväxtregion. Skåne är Öresund och Köpenhamn är Öresund. ID-kontrollerna kommer fullständigt att rasera de värden som byggts upp i regionen och allvarligt hota arbeten och framtida tillväxt. Det verkar inte bättre än att allt detta, enligt regeringen, är acceptabla skador som kan godtas för vad som påstås vara nödvändigt för att Sverige ska överleva. Så lägligt att det är Skåne som får ta smällen och att tunnelbanan innanför tullarna inte påverkas. Den ekonomiska förlusten bleknar inför det faktum att allt detta verkställs för att hindra människor som flyr för sina liv att ta sig in i det här landet.

Det här handlar inte om politik. Det handlar om att stötta och hylla den röst som i Sveriges riksdag fortsätter att stå upp för medmänsklighet och öppenhet. Jag och mina 100 får backar den medmänsklighet som Johanna och Centerpartiet står för.

Adam Arnesson